Factorii care produc imbolnavirea omului modern

Cum adica !? Sanatatea nu e vesnica ? Pana ieri nu a avut nimic si aseara a facut un accident vascular !
Surprize, surpirze, dar fara Andreea ! 

De ani buni tot repet aceasta idee, la cabinet, la evenimente, prin diverse articole scrise.
Cand oamenii care vin la cabinet si primesc lista cu nevoile de baza ale organismului uman, pe care daca i le asiguram nu prea avem motive sa ne imbolnavim, cei mai multi constata ca indeplinesc mai putin de 50%. Adica ani de zile acesti oameni ii asigura fiintei lor(atentie, am scris fiinta, nu corp) mai putin de jumatate din cat ar avea nevoie pentru a trai optim, pentru a avea stare de bine real, pentru a fi performanti, creativi etc.
Ultimul secol ne-a adus o dezvoltare spectaculoasa si un nivel de abundenta cum nu a mai cunoscut omenirea vreodata(exceptand populatiile pierdute/disparute despre care ne indoim ca ar fi existat).
Si cu toate astea, viteza de pierdere a sanatatii ca urmare a lipsei de preocupare, de cunoastere si de informare reala/corecta despre cum ne putem pastra in echilibru, este mai mare ca niciodata.
Mediocritatea si nepasarea, in toate directiile si domeniile, sunt mai mari ca niciodata.




In ultimii 5 ani am evaluat starea de sanatate, stilul de viata si profilul riscului de imbolnavire pentru peste 3000 de oameni.
La peste 90% dintre ei factorii producatori de boala au fost altii decat stresul:






Cand organismul primeste lucrurile de baza de care are nevoie fata fata mai bine stresului.
Cand in intestinele noastre ajung alimentele potrivite la timp, creierul primeste tot ce ii trebuie, avem energie pentru a ne repozitiona fata de stres, gasim solutii mai usor, suntem proactivi si performanti. Este o legatura directa intre sanatatea intestinelor noastre si sanatatea creierului, legatura pe care in sfarsit incep sa o recunoasca si ”specialistii”.
Odata imbolnavit omul modern incepe sa caute solutii pentru vindecare. Iar cei din preajma lui, de frica incep sa fie interesati de preventie.
Modurile in care oamenii fac azi #preventie si in care spera sa se #vindece sunt alte doua subiecte interesante.
Majoritatea le fac in defavoarea lor si nu obtin rezultatele asteptate, astfel in mod eronat capata convingerea ca nu e posibil sa te vindeci sau sa te pastrezi sanatos, ca e firesc sa te imbolnavesti pe masura ce inaintezi in varsta.
Dar despre preventie si vindecare voi scrie cu alta ocazie.
Multumesc, 
!

