Postul intermitent – orele ideale de masă
Dintre multimea de recomandari de nutritie stil de viata Programul meselor este una dintre cele mai importante.
Energia atat de necesara vietii, produsa de celulele noastre, este insotita si de endotoxine – reziduuri, de cele mai multe ori acide, care raman la nivel celular in urma prelucrarii nutrientilor din hrana consumata.
Celula umana, asemeni motorului de automobil, arde combustibil, produce energie, dar produce si toxine ce trebuie prelucrate si eliminate pentru ca noi sa ramanem tineri si sanatosi multa vreme.
Aici intervine programul meselor si celebrul fasting !
Fastingul, pe romaneste repausul alimentar, este timpul necesar organismului, din cele 24 de ore ale unei zile, sa prelucreze si sa elimine reziduurile, sa regenereze organele tubului digestiv, sa refaca rezerva de enzime, sa faca curatenie.
* Programul meselor
## Ideal pentru slabit 10,00-13,00-17,00 – repaus mai mare de 16 ore din 24
## Potrivit pentru detox, vindecare si regenerare 9,00-13/14-18,00 – repaus mai mare de 14 ore din 24
o Nerespectarea acestui program face ca persoana in cauza sa intre in fiecare noua zi cu un bagaj toxic din ziua precedenta. Din pacate pe termen scurt efectele acumularii de toxine nu creeaza probleme prea mari si asta duce la repetarea obiceiului nepotrivit de a manca haotic. In schimb pe termen lung capacitatea organismului de a face fata supraincarcarii cu toxine scade considerabil si incep sa apara dezechilibre si boli diverse.
o Respectarea acestui program cel 4-5 zile pe saptamana salveaza mare parte din capacitatea de regenerare a organismului.
– Masa de dimineata la orele 9.00-11.00 poate sa contina fructe, sucuri proaspat stoarse din fructe, fructe confiate, fulgi din cerealele permise, seminte si nuci permise. La limita se acceptala micul dejun o zi pe saptamana cu oua si legume, o alta zi cu branzeturi si legume, in restul zilelor ideal fiind consumul de fructe la micul dejun. Pentru bautorii de cafea este recomandata o singura cafea (70-100 ml) zilnic dupa orele 11,00 intotdeauna dupa masa de dimineata.
– Masa de pranz la orele 13,00-15.00poate sa contina proteina animala, dar un singur fel de proteina asociata cu legumele permise. De preferat sa se consume un singur fel de mancare la o masa(doar supa sau doar felul doi), niciodata insotit de desert.
– Masa de seara la orele 17.00-18.00 poate sa contina iaurt sau leguminoase sau salate. La limita o zi, maxim doua pe saptamana se accepta peste cu legume la masa de seara.
– Secretul este ca de la ultima masa de seara si pana la prima masa de a doua zi sa fie o pauza de 12,00 – 18.00 ore. Este asa numitul post negru scurt in care organismul produce “enzime de curatare”.
Postul intermitent, Fastingul, Repausul alimentar se face spre beneficiul nostru, fără să agresăm organismul și fără să pierdem resurse prețioase !
Mulți sunt cei care apelează la postul intermitent pentru a slăbi. Și sunt tentați să facă un repaus alimentar sever de 18-19-20 de ore din 24, ceea ce pentru organism este foarte dur. Adică o astfel de persoană va slăbi pe termen scurt, dar va pierde energie vitală prețioasă pe termen lung.
Postul intermitent insemnat ca durată este recomandat: